onsdag 21 januari 2015

ASIATISK MIDDAG


Igår testade jag på ett nytt recept; en spicy asiatisk sallad tillsammans med stekt kött i en asiatisk marinad. Lite handarbete med allt som skulle skäras, men värt det eftersom det blev helt supergott! Salladssåsen är a och o i salladen och ger en härligt kryddstark smak, så lämna inte bort den!

Du behöver:

500 g marmorerad nöt ytterfilé
1 dl ketjap manis sås
salt
peppar

Salladen:

4 stora blad bladkål
10-20 sockerärter
1 morot
1 rödlök
2 dl edamame bönor (hittas i frysdisk. hittade inte i min butik så improviserade med andra bönor)
1 kruka koriander
1 kruka thai-basilika
salta nötter

Sallads-sås:

1 bit ingefära
3 klyftor vitlök
2 hela röda chilin
4 msk avokado olja
3 msk risvinäger
1 lime
salt
socker

Så här gör du:

Skiva marmorerade ytterfilén i tunna skivor. Blanda ner i en skål marinaden till köttet (ketjap manis såsen, salt och peppar) och låt köttet stå i marinade en tid.

Ta fram en djup, stor tallrik eller salladsskål och sätt dit bladkålen du skurit i mindre bitar, sockerärterna, 1 skivad morot, 1 skivad rödlök, bönorna, koriandern och thai-basilikan. Blanda alla salladsingredienser och topp med salta nötter (som du kan rosta i en stekpanna innan).

Såsen: skär ner ingefäran, vitlöken och chilin till små små bitar. Blanda med avokado olja, risvinäger och saften ur en lime. Rör ner lite salt och peppar och sätt i en burk med lock och skaka om ordentligt. Häll sedan salladssåsen på salladen. När salladen är klar, stek köttet max 30 sekunder på båda sidor. Eftersom köttet är skuret i så tunna bitar behövs det inte stekas länge. Voilá!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar