tisdag 19 januari 2016

MIDDAGSTIPS: BIFF Á LA LINDSTRÖM MED TOMAT-QUINOA SALLAD


Jag och M fick några olika kokböcker till julklapp och i fredags hade jag bestämt mig för att laga nåt ur kokboken "Allt om mat". Boken är indelad i vardags- , fredags- , lördags- och söndagsrecept och därtill ännu recept för olika fester och högtider. Fredagen till ära provade jag på ett fredagsrecept, biff á la Lindström med örtsmör och quinoa sallad till. Salladen skulle egentligen lagas med bulgur men eftersom bulgur är gjort på vete och M inte kan äta vete böt jag ut det mot quinoa. Till middagen fick vi finbesök av vår vän Emma så vi satt och åt, drack ett glas vin och snackade - fredagsmys när det är som bäst. Om någon av er vill prova på rätten kommer receptet här:

Biffarna:
600 g nötfärs
10 skivor inlagda rödbetor
1 msk dijonsenap
3 msk kapris
6 äggulor
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Persiljesmör:
1/2 kruka persilja
100 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tomatquinoa sallad:
2 dl quinoa
vatten enligt anvisning
1 tärning hönsbuljong
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm gurkmeja
500 g tomater
50 g soltorkade tomater
2 salladslökar
1 tsk pressad citronsaft

Garnering: mangoldskott

Gör så här: 

Quinoasalladen - koka upp vatten, nuljongtärning, pressad vitlök, olja, salt och gurkmeja. Häll i quinoa eller bulgur och koka enligt anvisning. Halvera tomaterna, finstrimla soltorkade tomaten och blanda alla salladsingredienser i en skål. Tillsätt citronsaft och salta/peppra.

Biffarna: skär rödbetorna i små tärningar och blanda sedan alla ingredienser. Forma biffar. Stek biffarna i en stekpanna ca 3 min per sida.

Persiljesmör: Hacka persiljan och blanda med smör, salt, hackad vitlök och peppar.

Servera de nystekta biffarna med smöret som får rinna över biffarna. Servera med quinoa/bulgursallad och garnera med mangoldskott.


For Christmas me and M got some really nice cooking books and now I'm eager to try out lots of new recipes. On Friday we invited our friend Emma over for dinner and I decided to try Steak á la Lindström with parsley butter and quinoa-tomatoe salad. We ate, had a glass of wine, chatted and a had a great cozy Friday night. Thought I'd share the recipe with you guys if you want to try it out. The salad was originally made with bulgur, but as M can't eat wheat I changed it to quinoa. So here you go!

You'll need:

Steaks:
600 g minced meat
10 slices of beetroot
1 tbsp. dijon mustard
3 tbsp. caper
6 eggwhites
2 tsp. salt
pepper

Parsley butter:
1/2 pot parsley
100 g butter
1 garlic claw
1/2 tsp. salt
pepper

Quinoa-tomatoe salad:
2 dl quinoa
water
1 chicken stock cube
1 garlic claw
1 tbsp. olive oil
1 tsp. salt
turmeric
500 g tomatoes
50 g sundried tomatoes
2 salad onions
lemon

This is how you do it:

Quinoa: boil water and put 1 chicken stock cube, 1 garlic claw, olive oil, salt and turmeric in it. Boil as long as the instructions say (depends on if you're using quinoa like me or bulgur). Slice the tomatoes and the sun-dried tomatoes. Mix all salad ingredients together and squeeze lemon on top. Add salt and pepper.

Steaks: Cut the beetroot in small pieces. Mix all ingredients together. Make about 6 steaks. Fry them in a pan approximately 3 minutes on each side.

Parsley butter: Cut the parsley and mix all ingredients together.

Serve the warm steaks with parsley butter on top. Serve with tomato-quinoa salad and garnish with something green like chard if you like to.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar